Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Šta je neinvazivni prenatalni test? (Non Invasive Prenatal Test - NIPT)








Sta je neinvazivni prenatalni test (Non Invasive Prenatal Test-NIPT)?

Neinvazivni prenatalni test je test u kojem jednostavnim testiranjem majčine krvi, proučavamo genetski materijal (DNK) fetusa, koji cirkuliše kroz njenu krv zbog najčešćih hromozomskih anomalija i sindroma. Količina našeg genetskog materijala (DNK) cirkuliše u našoj krvi slobodno, odnosno, izvan naših ćelija. 

U trudnoći, nakon 10. nedelje nekoliko procenata slobodne DNK u krvi majke, obično oko 10%, proizilazi od fetusa. U svom osnovnom načelu, ΝΙΡΤ se zasniva na kvantitativnom merenju specifičnih oblasti (indikatora) fetalne DNK. Ako postoji hromozomopatija, osmatra se višak ili manjak u nivoima indikatora za odgovarajuće hromozome.




Procedura


Neinvazivni, prenatalni test prvobitno podrazumeva informisanje trudnice o njegovim prednostima i ogranicenjima kao i njenu saglasnost. Zatim sledi uzimanje male kolicine krvi uz pomoc vakum sistema (vacuntainer).
Krv se smesta u posebnu epruvetu koja sadrzi patentirani materijal da ne bi izazvala razaranje krvnih celija i utice na kolicinu slobodnog fetusa i majcinog DNK u njemu. Nakon pazljivog rukovodjenja uzorcima, krv se salje u Ameriku specializovanim laboratorijama sa najsavremenijom opremom za analizu.
Pristup koji se koristi, zasnovan je na identifikaciji i brojanju velikog broja fragmenata DNK u plazmi uzorka. Koristeci novu tehniku, nazvanu masovno, paralelno sekvenciranje (MSP) utvrdjuje se tacan redosled miliona DNK fragmenata fetusa i majke u isto vreme, i posto je ceo ljudski redosled genetske materije vec poznat, svaki deo DNK koji se dobije, dodeljuje se hromozomu iz kojeg je izveden.
U slucaju prisustva fetalne aneuplojdije, trebalo bi da postoji blagi visak ili manjak materije odgovarajuceg hromozoma. Nakon kompleksne, evidentne analize uz mocne racunarske sisteme, objavljuju se rezultati u jednostavnoj i jasnoj formi (da ili ne) za predvidjene poremecaje.

Opcije Neinvazivnog Prenatalnog Testiranja





Vise informacija o neinvazivnom prenatalnom testiranju mozete saznati na nasem sajtu www.safembryo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου